Eksplosionsbeskyttelse kommer hurtigt på dagsordenen i mange brancher. For med mange af de dagligt anvendte væsker og stoffer følger der en potentiel risiko for eksplosioner. Det er fx brændbare væsker som maling og opløsningsmidler samt deres dampe, men også brændbart støv. Uanset om det drejer sig om transport, opbevaring eller noget helt tredje: De rette foranstaltninger skal implementeres for at beskytte medarbejdere og anlæg.
I de næste afsnit får du alt det at vide, som du skal bruge til at komme i gang med eksplosionsbeskyttelse.
Hvad er de typiske fejl, når det kommer til eksplosionsbeskyttelse? Hvilke retningslinjer og operatørforpligtelser skal tages i betragtning? Og hvad skal du overveje, når du inddeler din virksomhed i Ex-zoner? Bastian Bröhenhorst er DENIOS’ ekspert i eksplosionsbeskyttelse, og han besvarer disse og andre ofte stillede spørgsmål.
En vigtig del af eksplosionsbeskyttelsen er at fjerne folks frygt. I modsætning til små hverdagsskrammer er de potentielle konsekvenser ved eksplosioner katastrofale og kan have døden til følge. Derfor er folks frygt ofte så stor, at de ikke beskæftiger sig aktivt med emnet – og det resulterer i høje risici. Heldigvis er der nok retningslinjer, assistance og eksperter til at føre dig sikkert gennem dette problem.
En eksplosion opstår, når følgende tre ting er til stede: ilt, et brændstof og en tændkilde. Hvis der opstår en gnist, og en blanding af ilt og brændbart materiale (gasser eller støv) mødes, opstår der en eksplosion. Blandingsforholdet mellem ilt og brændbart materiale er meget vigtigt. Hvis der fx er for meget ilt og meget lidt af det brændbare materiale, vil der ikke opstå nogen eksplosion, da koncentrationen af det brændbare materiale er for lav og vice versa. Det er beskrevet som den nedre og øvre eksplosionsgrænse og kan bruges til at forhindre eksplosioner.
Forskellige kriterier skal være opfyldt for at støv kan blive eksplosivt kriterier skal være opfyldt. Støv og luft skal f.eks. blandes i et bestemt forhold. Og her er det eksplosionsgrænserne, som bestemmer, hvornår en koncentration bliver eksplosiv. I modsætning til gasser og dampe er der ingen øvre eksplosionsgrænse for støv.
For at undgå en støveksplosion skal du også sikre, at der ikke er en effektiv antændelseskilde. I mange produktionsanlæg kommer den største fare fra gnister, elektrostatiske ladninger, varme overflader og flammer. For at forårsage en antændelse skal en tændkilde afgive nok energi til, at forbrændingen kan forplante sig selv.
Lad os starte med vores vinkel – dvs. producentens og distributørens: Et vigtigt grundlag er her ATEX-direktivet 2014/34/EU. Det angiver, hvordan produkter skal designes og udvikles, så de kan bruges i Ex-områder. ATEX-emnet er dybt forankret i vores processer, især inden for udviklingsområdet. Det vil sige, at vi tænker det ind i udviklingen fra de første par kladder – eller endnu tidligere i processen. Her gør vi blandt andet brug af skabeloner og systematiske checklister for at teste, om produkterne har tændkilder.
For kunden er operatøren ansvarlig for at udfylde et eksplosionsbeskyttelsesdokument ifølge ATEX-direktivet 199/92/EG. Det betyder blandt andet, at han skal kontrollere, hvor produktet bruges, hvad kan der ske ved brugen af det, hvem er i området, og hvor uddannede personerne er i området. Operatøren, der opretter eksplosionsbeskyttelsesdokumentet, foretager en risikovurdering og udtænker et beskyttelseskoncept baseret på det. Det skal også anføres i dokumentet.
Der er tre trin, der skal følges. Første trin er at sørge for, at der ikke er nogen eksplosiv atmosfære. Det gør du ved at påvirke blandingsforholdet mellem ilt og brændstof, så der ikke kan forekomme en eksplosion. Det er dog også ofte det sværeste trin, da man opbevarer brændbare materialer, fordi man skal bruge dem. Her kan du dog påvirke blandingsforholdet ved at tilføje mere ilt – fx med ventilation.
Det andet trin er at forhindre en tændkilde i at blive effektiv. Hvis de første to trin ikke kan udføres, er det tredje trin at holde eksplosionen på et sikkert niveau ved at begrænse den. Det kan bl.a. gøres med trykaflastning.
Der findes tre Ex-zoner: Zone 0, 1 og 2. Zoneinddelingen skal foretages, da ikke alle produkter er designet til den højeste Ex-zone. Mange tror, at produkter kun kan bruges i Ex-områder, hvis de har en etiket. Sådan er det ikke. Det er kun dem, der er omfattet af ATEX-direktivet, der er mærket. Hvis produktet ikke har en tændkilde, kan det sagtens bruges i Ex-områder og skal ikke mærkes. Kun hvis det har en potentiel aktiv tændkilde, men er designet til Ex-området, skal det bruges til at vise, hvilken zone det kan bruges i.
Emnet mærkning er meget vigtigt i denne sammenhæng. For der er tre Ex-zoner, og produkterne er ikke altid designet til den højeste af zonerne. Det er også en almindelig opfattelse, at produkterne kun kan bruges i Ex-områder, hvis de har en mærkning. Men det er ikke tilfældet. For det er ikke alle produkter, der skal mærkes - kun produkter, der er omfattet af ATEX-direktivet. Det gælder bl.a., hvis produkterne har en potentiel antændelseskilde, der kan blive effektiv. Ellers behøver produktet ikke at blive mærket.
Det punkt, der altid forvirrer brugerne, er, når et produkt ikke har nogen mærkning. Et produkt uden mærkning er enten slet ikke egnet til Ex-området, eller det behøver slet ikke at være mærket, fordi det ikke kan antænde en potentielt eksplosiv atmosfære eller ikke er omfattet af ATEX-direktivet. Kun når et produkt med en potentielt effektiv antændelseskilde er beregnet til brug i et farligt område, skal det være forsynet med en mærkning, der nøjagtigt beskriver, i hvilken Ex-zone det må anvendes. Derfor er udveksling af viden og kommunikation mellem distributøren og operatøren meget vigtig. Operatøren ved præcis, hvor han eller hun ønsker at bruge et produkt, og vi som producent kan rådgive om, hvilke produkter der er egnede til formålet.
Oplysningerne på denne side er blevet udarbejdet omhyggeligt og efter bedste viden og overbevisning. DENIOS ApS kan dog ikke påtage sig nogen form for garanti eller ansvar af nogen art, hverken kontraktmæssigt, erstatningsretligt eller på anden måde, ift. aktualitet, fuldstændighed og korrekthed, hverken over for læseren eller over for tredjemand. Brugen af oplysningerne og indholdet er derfor på eget ansvar. Men under alle omstændigheder skal du overholde den lokale og aktuelle lovgivning.
Kontakt os ved at ringe, send en mail til info@denios.dk eller udfyld formularen. Så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt.