DENIOS ApS
Dannevirkevej 6
7000 Fredericia

Tel.: 76 24 40 80
E-Mail: info@denios.dk
Internet: www.denios.dk
Opladning af lithium-ion-batterier: Det skal du være opmærksom på

Opladning af lithiumbatterier: Hvad skal du være opmærksom på?

Hvert år stiger antallet af brande fra lithiumbatterier i takt med, at vi bruger flere og flere batteridrevne enheder – lige fra elværktøj til elcykler. Og kigger vi på årsagen, er der særligt en, der står ud: opladningen. For her stiger temperaturen, og opstår der fejl eller overophedning, kan det få batteriet til at bryde i brand. Men med fire tiltag kan du både mindske brandrisikoen ved opladning af litiumbatterier – og begrænse konsekvenserne, hvis en brand skulle bryde ud. Dem får du her.

Derfor er brandrisikoen højere ved opladning af lithiumbatterier

Ser vi på statistikkerne, er risikoen for brand størst under opladningen. For eksempel fandt 35% af brandene fra mindre lithiumbatterier sted i forbindelse med opladning i perioden fra 2018-2023 ifølge tal fra Beredskabsstyrelsen. Det gælder især, hvis et defekt batteri bliver tilsluttet en oplader, hvor den tilførte energi ikke længere bliver omdannet korrekt. Der kan være en lang række forskellige årsager til, at den type fejl opstår. Fx skader på batteriet fra fald, slag eller knusning. Eller at det er blevet opbevaret forkert og udsat for fx for høj varme, kulde, fugt eller er blevet dybafladet ved længerevarende opbevaring uden opladning. Men selv om dit batteri er ubeskadiget, er brandrisikoen stadig til stede. For bliver batteriet fx opladet for længe eller ved for høj spænding, øger det også risikoen. Kort sagt: Meget kan gå galt ved opladning af lithium-ion-batteri.

Brandforsøg: Hvad sker der, når der opstår en fejl under opladningen?

En lithiumbrand spreder sig hurtigt. Se, hvor stærkt det går i videoen, hvor vi illustrerer en overopladning med en brandtest.

Sådan foregik det: 12 litiumbattericeller blev sat sammen i ét modul. Det svarer til ca. 2 kW strøm (et batteri i en elbil har ca. 100 kW). Herefter blev modulet udsat for en øget opladningsspænding, og da det når en værdi på lidt over 5V, opstår der en reaktion. Lithiumbatteriet går op i ild og røg – celle for celle (også kaldet en thermical runaway). Tmperaturmålingen viser her ca. 800 °C på batteriet.

4 råd til en sikker opladning af et lithium-ion-batteri

Hvad kan du så gøre for bedst muligt at sikre en sikker opladning af dit li-ion batteri? Her er der særligt fire ting, der gør sig gældende:

1. Oplad lithiumbatterier med tilstrækkelig brandbeskyttelse

En god tommelfinger regel er at oplade dine batterier væk fra genstande, der enten selv vil kunne bryde i brand og sprede sig til batterierne eller øge risikoen for, at batteriet antænder. Du bør derfor oplade batterierne med tilstrækkelig afstand til brandfarlige materialer og undgå placeringer, hvor der er mulighed for høje temperaturer eller sollys. Da der opstår varme ved selve opladningen, bør du aldrig dække lithiumbatterier til imens. Særligt hvis du oplader mange enheder på samme tid, bør du undgå lukkede rum og skabe, som forhindrer varmen i at trænge ud. Dog kan det være en udfordring i virksomheden, hvis der fx er behov for, at enhederne kan være låst inde imens.

Her er det i stedet en fordel at anvende en batteriskab med teknisk ventilation, som sikrer tilstrækkelig luftudskiftning for at forhindre varmeudvikling under opladningen. Og som samtidig gør det muligt at låse batterierne af. Batteriskabene fra DENIOS kommer derudover med en vigtig brandbeskyttelse på 90 minutter både inde- og udefra, som både forhindrer brandspredning til batterierne ved udefrakommende brand. Og hvis et af batterierne skulle bryde i brand.

2. Oplad kun litiumbatterier under opsyn eller med overvågning

Du bør altid oplade dine batterier under opsyn – enten med alarm eller ved at have medarbejdere til stede. Kun på den måde kan du eller en anden kollega reagere med det samme, hvis der skulle opstå komplikationer. I en travl hverdag kan det naturligvis være problematisk at selv at overvåge opladningen – særligt hvis den finder sted uden for arbejdstiden. Her kan I med fordel anvende et batteriskab med indbygget alarmsystem. Opstår der røgudvikling, eller stiger temperaturen i skabet over de definerede grænser, bliver det detekteret af skabets sensorer. Og giver straks relevante medarbejdere i din virksomhed besked – direkte på telefonen. Samtidig bliver batteriskabets brandslukningssystem aktiveret for at bekæmpe røg- og/eller varmeudviklingen og opretholde de bedste betingelser for batterierne i skabet.

3. Overhold producentens sikkerhedsanvisninger

I deres datablade/brugsanvisninger finder du vigtige sikkerhedsanvisninger for opladningen af dine lithiumbatterier. Her gør de som regel opmærksom på, at du kun må bruge den medfølgende originale oplader til batteriet. Det skyldes, at kun denne oplader er optimalt tilpasset til det batteri, der er installeret i enheden. Og du bør derfor undlade at bruge uoriginale/uegnede opladere. Derudover finder du specifikationer, der angiver det temperaturområde, som du bør oplade dine batterier ved. Ledsaget af oplysninger om den maksimale opladningstid og afkølingstid mellem brug og opladning.

For at sikre en sikker opladning af lithiumbatteriet er det derfor vigtigt, at du overholder producentens specifikationer.

4. Vær forsigtig, når du ikke kender batteriets tilstand

Du bør undgå at oplade lithiumbatterier, som du ikke kender til tilstanden af, uden at tage dine forhåndsregler. Fx hvis du ikke har kendskab, om enheden tidligere har været udsat for skader. Det kan f.eks. være tilfældet, hvis du har købt eller lejet brugt udstyr.

Bliver din virksomheds elcykler eller elværktøj delt mellem flere medarbejdere, kan det dog også indebære samme risiko. Sørg derfor for samle dokumentation for skader et sted, så alle relevante medarbejdere bliver gjort bevist om det.

På samme måde bør du også kontrollere hvert batteri for ydre skader, inden du tager det i brug. Fx om det er revnet, bulet eller om kabinettet er oppustet). Hvis du konstaterer en skade, må du aldrig tilslutte litiumbatteriet til en oplader.

De vigtigste råd til en sikker opladning af lithiumbatterier

4 sikkerhedsregler: Sådan oplader du lithiumbatterier sikkert
Poster

Sådan oplader du lithiumbatterier sikkert

Undgå de typiske fejl, når du oplader dine batterier - og få vores tips til en sikker opladning.

Battericontainer WFP-M 6 Li-Ion - 1
Battericontainer WFP-M 6 Li-Ion
6 tilgængelige varianter
Pris på forespørgsel
Battericontainer RFP 115 Li-Ion - 1
Battericontainer RFP 115 Li-Ion
Pris på forespørgsel
Battericontainer RFP 315.20 Li-Ion - 1
Battericontainer RFP 315.20 Li-Ion
4 tilgængelige varianter
Pris på forespørgsel
Vi rådgiver dig gerne

Uanset om det er på telefon, via e-mail eller personligt i din virksomhed - så sidder vi klar til at hjælpe dig videre. Kontakt os!

Gratis ekspertrådgivning76 24 40 80

Vil du vide mere om lithiumbatterier?

Indlæser…
i

Oplysningerne på denne side er blevet udarbejdet omhyggeligt og efter bedste viden og overbevisning. DENIOS ApS kan dog ikke påtage sig nogen form for garanti eller ansvar af nogen art, hverken kontraktmæssigt, erstatningsretligt eller på anden måde, ift. aktualitet, fuldstændighed og korrekthed, hverken over for læseren eller over for tredjemand. Brugen af oplysningerne og indholdet er derfor på eget ansvar. Men under alle omstændigheder skal du overholde den lokale og aktuelle lovgivning.