DENIOS ApS
Dannevirkevej 6
7000 Fredericia

Tel.: 76 24 40 80
E-Mail: info@denios.dk
Internet: www.denios.dk
Opbevaring af lithiumbatterier - sådan gør du

Opbevaring af lithiumbatterier - sådan gør du

Selvom din virksomhed håndterer elcykel- og elværktøjsbatterier efter bogen, er det umuligt helt at forebygge brande. For produktionsfejl, tab og overbelastninger kan alle få lithiumbatterier til at bryde i brand. Og sker det, falder sikkerheden tilbage på en ting: din opbevaring. For sikrer du de rette betingelser, kan du både forhindre branden i at sprede sig – og beskytte dine medarbejdere og aktiver.

Men hvilke betingelser er de vigtigste at vinge af? Og hvor skal du starte, når du skal udarbejde din opbevaring? Få svarene her.

9 vigtige betingelser for en sikker opbevaring

Rådene er mange, når du skal opbevare din virksomheds lithiumbatterier. Sørg for et stuetempereret rum, hold afstand til brandfarlige materialer og få sat flueben ved brandbeskyttelsen. Men hvad betyder de konkret? Og hvilke elementer er de vigtigste for dig at tænke ind i din virksomheds opbevaring? Du får dem her:

Opbevaring

1. Følg altid producentens anvisninger

Det er en klassiker, at du altid bør læse manualen først, før du bruger dit batteri. I samme dokument finder du også vigtige betingelser for opbevaringen – lige fra hvilken rumtemperatur du bør opbevare batterierne ved til frost- og fugtforhold.

2. Sørg for stabile temperaturer med ventilation

Omgivelserne må hverken være for kolde eller varme, hvor du opbevarer dine batterier. Opbevar dem derfor væk fra varmekilder, direkte sollys og i et opvarmet lokale, som holder frost for døren i de kolde måneder. Og sørg for at udstyre dit rum med teknisk ventilation, som løbende udskifter luften og forhindrer varmeopbygning i dit opbevaringsområde.

Opbevarer du dine batterier i et brandsikkert batteriskab fra DENIOS, er der allerede sat flueben ved den del.

Læs mere om de ideelle omgivelser for opbevaring af lithiumbatterier.

3. Opbevar med afstand til brandfarlige materialer

Bryder dine lithiumbatterier i brand, kan brandfarlige materialer intensivere den. Og omvendt. Derfor bør du sikre en behørig afstand mellem de to potentielle brandkilder. Her snakker vi bl.a. gasser, pap, papir og særligt brandfarlige væsker.

4. Hold batterier med forskellige tilstande adskilt

Dine batterier kan udgøre en forskellig risiko alt efter deres tilstand. Har du fx brugte batterier, kan det ikke længere udelukkes, at de er blevet tabt eller beskadiget. Og kigger vi på defekte batterier, er brand- og eksplosionsrisikoen i top. Derfor bør du opbevare dine batterier adskilt ud fra følgende kategorier – og tilpasse opbevaringen til deres risikoniveau:

1. Nye, ubrugte batterier.

2. Brugte batterier

3. Defekte batterier

Opdel derudover dine brugte batterier efter:

1. Brugte batterier under opladning

2. Brugte batterier under opbevaring

Opbevaring

5. Sørg for, at du kan handle ved røg, varmeudvikling eller andre brandtegn

Du bør altid have en alarm der, hvor du opbevarer/oplader dine lithiumbatterier. Alarmen skal enten være tilsluttet en vagtcentral eller direkte til beredskabet. Og til relevante personer i din virksomhed.

På den måde vil de rette personer hurtigt få besked ved brand – uanset om den opstår i frokostpausen eller weekenden. Det vinder din virksomhed vigtig tid til at evakuere bygningen. Eller du kan nå at få batterierne ud af bygningen, hvis du opbevarer dem i et brandsikkert skab med min. 60 minutters brandbeskyttelse. Vælger du et brandsikkert batteriskab fra DENIOS, alarmerer skabet forudvalgte personer i din virksomhed og jeres alarmcentral allerede ved tegn på røg- og varmeudvikling. Og giver beredskabet 90 min. til at reagere - uden at branden spreder sig til din bygning og aktiver. Så er det en løsning, der hurtigt har tjent sig selv hjem – og mere til.

6. Hav brandslukningsudstyr klar

Hvor du har en brandrisiko, bør du have brandslukningsudstyr. Hav derfor en brandslukker der, hvor du opbevarer dine lithiumbatterier. Fx til at slukke mindre brande, som vil kunne sprede sig til batterierne. Som en ekstra tilføjelse bør du som minimum have et sprinkleranlæg samme sted. Det er muligvis ikke i stand til at slukke branden, men den nedkølende effekt kan reducere brandomfanget.

7. Opbevar batterierne i en brandsikker løsning

Lithiumbrande er af en anden kaliber. De er voldsommere, kan selv generere en stærk varme (alt efter batteristørrelsen), og så spreder de sig hurtigt. Derfor er det afgørende, at du opbevarer dine lithiumbatterier i en brandsikker løsning med minimum 60 minutters brandbeskyttelse. Særligt hvis du opbevarer dem indenfor, hvor branden kan sprede sig til bygningen, maskiner eller andet inventar – eller udgøre en fare for medarbejdere. Eller hvis du opbevarer dem udendørs uden mulighed for en betydelig afstand til andre bygninger, veje, skel m.m.

Opbevarer du dine batterier indendørs, bør det derfor ske i et brandsikkert skab. Og vælger du et batteriskab fra DENIOS, får du hele 90 minutters brandbeskyttelse:

  • Udefra iht. EN 14470-1

  • Indefra iht. EN 1363-1

Det giver beredskabet 90 minutter til at få skabet – og dine batterier – ud, hvis et batteri går i flammer. Uden at branden spreder sig. Kort sagt er det altså dit skab, der tager hele skaden, og din virksomhed forbliver intakt.

Nødudgang

8. Opbevar med afstand til flugtveje

Det vigtigste er naturligvis dine medarbejderes sikkerhed. Derfor må en brand eller din opbevaringsløsning aldrig kunne spærre for flugtruterne i din virksomhed. Sørg i stedet for tilstrækkelig afstand til udgangene, så du og dine medarbejdere altid vil kunne nå sikkert ud.

9. Hav en beredskabsplan

Du har allerede en beredskabsplan til din virksomhed – og den skal du tænke din batteriopbevaring ind i. For som nævnt kommer batterierne med en anden risikoprofil, end vi kender fra andre brande. Her er de voldsommere, potentielt eksplosive – og så genererer de giftige dampe. Kort sagt: Det er vigtigt, at din virksomhed har en udførlig plan og det rette udstyr klar. Her er nøglen først og fremmest at have en opbevaringsløsning, som holder branden tilbage – uden menneskelig indblanding. Så du og dine medarbejdere selv kan komme hurtigt ud. Med det samme.

For at det kan lade sig gøre, skal du naturligvis have tydelige flugtruter fra opbevaringen integreret ind i din virksomheds overordnede beredskabsplan. Og den skal dine medarbejdere være trænet i. Her er det en fordel, hvis du tænker forebyggelse ind i planen. Træn derfor dine medarbejdere i at genkende situationer, der kan beskadige batterierne og øge brandrisikoen – eller tegn på brandudvikling. Hvordan du bedst handler her, kan du læse mere om i vores guide til håndtering af brugte og defekte lithiumbatterier.

Vi rådgiver dig gerne

Uanset om det er på telefon, via e-mail eller personligt i din virksomhed - så sidder vi klar til at hjælpe dig videre. Kontakt os!

Gratis ekspertrådgivning76 24 40 80

Hvor starter du?

Nu har du fået 10 vigtige råd til opbevaring af lithiumbatterier. Men sidder du nu med spørgsmålet om, hvor du skal starte, så finder du her tre trin til at besvare det spørgsmål:

1

Optæl dine batterier

Inden du udarbejder en løsning til din virksomheds opbevaring af lithiumbatterier, bør du først danne dig et overblik over jeres enheder:

• Hvilke batterier har I? Type, mærke osv.

• Hvor mange?

• Hvilken størrelse har de?

• Hvilken tilstand har de? Her skelner man mellem nye, brugte eller under opladning?

• Hvilken kapacitet (samlet kWh)?

Her bør du særligt kigge på den samlede kapacitet. For jo større den er, jo større vil branden kunne blive. Egenskaberne forbliver de samme, men branden vil bl.a. vare længere og have en voldsommere karakter.

2

Udarbejd en risikovurdering

Efter optællingen udarbejder du en risikovurdering for din virksomheds batterier – præcis som du kender det fra andre farlige stoffer som brandfarlige væsker.

3

3. Evaluer dit oplag af batterier iht. lovgivningen

Hvordan bør du forholde dig ud fra dine batteriers samlede kapacitet? Få svaret i næste afsnit.

Hvad er reglerne for opbevaring af lithiumbatterier?

Selvom brandfaren efterhånden er slået fast, er der stadig begrænset lovgivning om opbevaring af lithiumbatterier. Som eneeksemplar på området finder vi Beredskabsstyrelsens Vejledning om brandsikring af større oplag af litiumionbatterier samt BESS. Her byder Beredskabsstyrelsen på guidelines for virksomhed med større oplag. Definationerne finder du nedenfor:

BatteritilstandSamlet kapacitet for større oplag
Fabriksnye / ikke udtjente lithium-ion-batterier2.000 kWh
Udtjente lithium-ion-batterier1.000 kWh
Større BESS2.000 kWh

Dit næste skridt kommer derfor an på, om dit oplag ligger over, på eller under den definerede kapacitet:

  • På eller over? Så tag fat i dit lokale beredskab, som kan hjælpe dig videre i processen.

  • Under? Så bør du følge best practice for sikker opbevaring som beskrevet i vores tjekliste til opbevaring af lithiumbatterier.

Kort sagt: Da der stadig er begrænset lovgivning på området, er det op til din virksomhed at udarbejde og implementere de nødvendige foranstaltninger for at minimere risikoen. Og det kan du med fordel gøre i samarbejde med relevante parter som dit forsikringsselskab, en brandrådgiver, det lokale beredskab – eller os. Vi rådgiver dig gerne.

Vi rådgiver dig gerne

Uanset om det er på telefon, via e-mail eller personligt i din virksomhed - så sidder vi klar til at hjælpe dig videre. Kontakt os!

Gratis ekspertrådgivning76 24 40 80

Vil du have hele opskriften på den sikre opbevaring af lithiumbatterier?

Guide til opbevaring af lithiumbatterier

Så kan du downloade vores tjekliste til formålet. Her får du svar på:

  • Hvordan du vælger den rette placering til din opbevaring? Ude eller inde?

  • Hvad skal du tænke ind i din beredskabsplan?

  • Hvilken træning kan du med fordel give dine medarbejdere?

  • Og meget mere

I mundrette punkter - lige til at tjekke af.

Ofte stillede spørgsmål om opbevaring af lithiumbatterier

Hvorfor bør litiumbatterier ikke være fuldt opladet før opbevaring?

Litium-ion-batterier bør ikke oplades helt før opbevaring for at forhindre hurtig ældning af batteriet. Desuden kan en lavere mængde oplagret energi også reducere brandens omfang, hvis batteriet bryder i brand.

Hvad er den bedste måde at opbevare litiumbatterier på i længere tid?

Når du skal opbevare lithium-ion-batterier i længere tid, bør det ske ved kølige temperaturer i batteriskabe eller battericontainere til formålet. Litiumbatteriernes opladningstilstand (SoC) skal være som angivet i batteriets sikkerhedsdatablad, og du bør overvåge batterierne regelmæssigt for at forhindre dybafladning. Falder batteriets opladningsniveau ned på mindre end 5 %, vil det ofte skulle genoplades. Men det bør altid ske i henhold til informationerne angivet i batteriernes sikkerhedsdatablade. Derudover afhænger det ofte af forskellige faktorer som: Temperatur (højere temperaturer giver hurtigere afladning), oprindelig opladningstilstand og cellekemi. Nogle produkter, f.eks. robotplæneklippere, har særlige vinterfunktioner, som gør det muligt for batteriet at foretage automatisk vedligeholdelsesopladning.

Skal du opbevare lithiumbatterier udendørs eller indendørs?

Uanset hvad dit valg falder på, kommer beslutningen både med fordele og ulemper. For vælger du at placere dem indendørs, er risikoen for, at potentiel brand kan sprede sig til resten af bygningen eller aktiver større. Eller udgøre en fare for medarbejdere.

Til gengæld har du dem lige der, hvor du skal bruge dem. Og kan sætte flueben ved effektive arbejdsgange. Modsat er det, hvis du placerer dem udendørs.

En tommelfingerregel er derfor, at du bør opbevare dine litiumbatterier udendørs, hvis de er på størrelse med batterier til elscootere eller større. Eller hvis du skal opbevare mange batterier samlet. Enten med brandbeskyttelse eller med god afstand til andre bygninger, skel og veje. Mindre kan du opbevare indendørs. Men altid i en brandsikker løsning, der forhindrer brandspredning.

Vil du vide mere om lithiumbatterier?

Indlæser…
i

Oplysningerne på denne side er blevet udarbejdet omhyggeligt og efter bedste viden og overbevisning. DENIOS ApS kan dog ikke påtage sig nogen form for garanti eller ansvar af nogen art, hverken kontraktmæssigt, erstatningsretligt eller på anden måde, ift. aktualitet, fuldstændighed og korrekthed, hverken over for læseren eller over for tredjemand. Brugen af oplysningerne og indholdet er derfor på eget ansvar. Men under alle omstændigheder skal du overholde den lokale og aktuelle lovgivning.