DENIOS ApS
Dannevirkevej 6
7000 Fredericia

Tel.: 76 24 40 80
E-Mail: info@denios.dk
Internet: www.denios.dk

IBC palletanke - 15 spørgsmål og svar

IBC palletanke er en af de mest anvendte emballager i bl.a. industrien. Og med et udbredt brug følger der et hav af spørgsmål. Derfor besvarer vores eksperter nu de 15 mest stillede spørgsmål om palletanken i vores store IBC-guide.

Værd at vide om IBC palletanke

Hvad er en IBC palletank?

IBC er en forkortelse for Intermediate Bulk Container og refererer til store tankcontainere, der anvendes til opbevaring og transport af væsker. IBC-beholdere er blandt de mest anvendte emballager i industrien, fordi de har mange fordele i forhold til andre beholderformer. De udnytter f.eks. pladsen særdeles godt: I en IBC-container kan du opbevare en større volumen på samme plads end f.eks. i tønder.

Almindelige IBC-containere består af en kubisk tank, der er indkapslet i et netbur eller en rørformet ramme til at give beskyttelse. Under bunden er der en fast palle, som gør det nemt at håndtere IBC'en med en palleløfter eller gaffeltruck.

Hvor store er IBC palletanke?

IBC palletanke fås i forskellige standardiserede størrelser og dimensioner. De mest almindelige IBC-størrelser har en kapacitet på 600, 800 eller 1.000 liter. Volumenet har igen indflydelse på IBC'ens dimensioner. Her er nogle eksempler:

Volumen (l) Længde udvendig (mm) Bredde udvendig (mm) Højde udvendig (mm)
600 / 640 1200 800 1000
800 / 820 1200 1000 1000
1000 1200 1000 1160

Hvad vejer en IBC palletank?

Vægten af en tom IBC afhænger af mange faktorer. Ud over størrelsen eller kapaciteten spiller det materiale, som IBC-containeren og den tilhørende palle er fremstillet af, også en rolle. For eksempel vejer en IBC med en 1000-liters plasttank, en gitterramme af stålrør og en plastpalle ca. 50 kg, mens en IBC fremstillet udelukkende af rustfrit stål kan veje 160 kg, hvilket er mere end tre gange så meget. Du finder altid en vægtangivelse for IBC'erne i DENIOS' webshop under de tekniske data.

Hvad transporteres i IBC palletanke?

De klassiske IBC palletanke bruges til opbevaring og transport af flydende stoffer (lige fra vand til farlige stoffer). I princippet kan fritflydende stoffer (som ikke hører under farligt gods) såsom pulver, granulater og bulkvarer også transporteres i IBC palletanke - dog er specielle silocontainere normalt bedre egnet til dette. De tilbydes dog også ofte under betegnelsen IBC palletanke.

Kan IBC palletanke bruges til farlige stoffer?

IBC palletanke er i princippet meget velegnede til transport af farlige væsker og - med forbehold af overholdelse af andre love og bestemmelser - også til opbevaring af dem. Men ikke alle IBC'er er automatisk egnede til alle farlige stoffer. Det er vigtigt at vælge en IBC af et materiale, der er modstandsdygtigt over for og egnet til det pågældende stof. Transport af farligt gods på offentlige veje, indre vandveje og med jernbane er kun tilladt i IBC-containere med UN-godkendelse.

Sådan vælger du den optimale IBC palletank

Hvilke IBC palletanke findes der, og hvor kan jeg købe dem?

Du kan bestille IBC palletanke nemt og bekvemt i DENIOS' webshop. Vi tilbyder et omfattende sortiment til en lang række forskellige anvendelser og brug. Vores IBC'er fås med påfyldningsåbninger dn (nominel diameter) på 150, 225 og 400. Til udløbet fås varianter med dn 50 (2") og dn 80 (3").

Hvilken IBC palletank er egnet til din anvendelse?

IBC palletanke er ekstremt alsidige og kan bruges til en lang række forskellige formål. Der findes mange forskellige modelvarianter, som adskiller sig fra hinanden med hensyn til egenskaber og udstyrsfunktioner. De respektive driftskrav bestemmer valget af IBC'ens materiale, størrelse og palle. Vigtigt: Hvis du vil transportere farlige stoffer på offentlig vej, skal du have en IBC med UN-godkendelse til transport af farligt gods. Find dem under IBC'er i webshoppen.

Disse faktorer har indflydelse på valget af IBC'ens materiale:

  • Modstandsdygtighed over for det pågældende stof, og hvis det er påkrævet, egnethed til levnedsmidler
  • Krav til eksplosionsbeskyttelse (f.eks. IBC i Ex-design med antistatisk yderlag).
  • Krav til brandbeskyttelse (f.eks. er IBC'er i rustfrit stål brandsikre i 30 minutter - testet af BAM - Federal Institute for Materials Research and Testing)
  • Særlige krav på grund af mekaniske eller termiske belastninger (f.eks. særlig robust IBC med stålpladebeklædning)

Disse faktorer har indflydelse på valget af IBC'ens størrelse:

  • Mængden af det pågældende påfyldningsmateriale (krævet kapacitet)
  • Pladskrav/pladsudnyttelse

Fordele og ulemper ved IBC'er med træpaller

Fordele
Omkostningseffektivt
Ulemper
Mindre robust og holdbar
Ikke egnet til særlige hygiejnekrav og farlige stoffer (risiko for at materialet absorberer væsker).
Svær at rengøre

Fordele og ulemper ved IBC'er med stålpaller

Fordele
Meget slidstærk og robust, både under mekaniske og termiske belastninger
Velegnet til høje hygiejnestandarder (fødevareindustrien eller farlige stoffer)
Nem og hurtig at rengøre
Ulemper
Risiko for korrosion

Fordele og ulemper ved IBC'er med plastpaller

Fordele
Høj holdbarhed
Velegnet til høje hygiejnestandarder (fødevareindustrien eller farlige stoffer)
Nem og hurtig at rengøre
Ulemper
Lidt dyrere (men holder i lang tid)

Fordele og ulemper ved IBC'er med kompositpaller

Fordele
Kombinerer fordelene ved begge materialer (træ og plast)
Plastmeder beskytter mod fugt og mulige svampeangreb
Forlænget levetid
Ulemper
Højere egenvægt

Kan du købe en brugt IBC-container uden at tøve?

Alle, der har brug for en IBC palletank, står ofte over for spørgsmålet: Skal man købe ny eller brugt? En brugt IBC er jo ikke kun særlig omkostningseffektiv, men også ressourcebesparende og miljøvenlig. At købe brugt er derfor ikke kun en mulighed for privatpersoner, men også for industri, handel og erhverv.

Hvis du ønsker at købe en brugt IBC palletank, skal du sikre dig, at den er blevet professionelt renoveret. Først da kan du antage, at IBC'en er tæt og tilstrækkeligt funktionel. Virksomheder, der arbejder med farlige stoffer eller farligt gods, bør være meget opmærksomme på, i hvilken grad IBC'en er blevet renoveret, for hos mange leverandører rengøres og genbruges de brugte inderbeholdere. Ved visse anvendelser er dette ikke noget problem - f.eks. hvis du kun ønsker at bruge den brugte IBC til at levere brugsvand eller som modvægt. Af sikkerhedsmæssige årsager bør du dog ikke længere opbevare eller transportere farlige stoffer i dem. I så fald skal du vælge nye varer eller købe renoverede IBC'er fra DENIOS - for vi kombinerer fordelene ved renovering med optimal sikkerhed:

Med renoverede IBC palletanke fra DENIOS er alle dele, der kommer i kontakt med produktet, nye (f.eks. den indre beholder og skruelåg) og kan derfor anvendes sikkert til farlige stoffer. Gitteret og pallen er brugt og er blevet professionelt rengjort og testet. På den måde kombinerer vi den højeste produktsikkerhed gennem nye indvendige beholdere med ressourcebesparelse gennem brug af rensede og testede gitre og paller.

Håndtering og transport af IBC palletanke

Hvor højt må IBC palletanke stables?

Hvis du ønsker at stable IBC palletanke, bør du først undersøge, om de er egnede til dette formål. Det er vigtigt, at IBC'en har en stabelbar palle. Du kan genkende det på en fordybning på undersiden, som passer ind i gitteret i tanken nedenunder. Det giver stabilitet, når IBC palletanke stables. Du bør ikke stable IBC'er, hvis de ikke har en palle, der kan sættes i en reol. Beskadigede IBC beholdere kan heller ikke længere yde sikker støtte og bør ikke stables. Som hovedregel bør du kun stable IBC'er af samme design.

IBC-containere må under ingen omstændigheder stables, hvis:

  • de har ikke nogen stabelbar palle
  • de er anderledes udformet
  • tanken eller gitterrammen er rusten eller defor

Den maksimale stablingshøjde for IBC'er afhænger bl.a. af, om du ønsker at opbevare IBC'en stående (statisk belastning) eller transportere den, f.eks. på en lastbil (dynamisk belastning). Tommelfingerreglen for opretstående opbevaring er: Du må højst stable 4 IBC'er oven på hinanden. Den maksimale stablingshøjde i bevægelse afhænger af indholdets massefylde.

Situation Tilladt IBC-stableringshøjde
Statisk belastning (stående IBC-opbevaring) Maks. 4 oven på hinanden
Dynamisk belastning (transport), produkttæthed < 1,4 Maks. 2 oven på hinanden
Dynamisk belastning (transport), produkttæthed > 1,4 Maks. 1
i

OBS: Disse specifikationer er kun eksempler og kan variere afhængigt af IBC-producenten! Under alle omstændigheder skal du kontrollere producentens specifikationer og / eller konsultere producenten.

Hvilket tilbehør er tilgængeligt til IBC palletanke?

I vores webshop finder du et bredt udvalg af tilbehør, der gør håndteringen af din IBC endnu sikrere og mere effektiv: Fra IBC-lågåbnere til passende pumper og røreværker til IBC-varmekapper, f.eks. til frostfri opbevaring af stoffer eller til at holde dem ved en konstant temperatur.

Hvilke pumper egner sig til IBC palletanke?

Pumper til IBC palletanke skal ikke blot passe til IBC-gevindet, men også have en passende nedsænkningsdybde og være konstrueret til tilsvarende høje flowhastigheder. For at sikre, at udpumpningen af større mængder fra en IBC er så effektiv og ergonomisk som muligt, er det fornuftigt at bruge en elektrisk eller trykluft-drevet pumpe. Håndpumper er kun egnede i et begrænset omfang til lejlighedsvis fjernelse af mindre mængder fra IBC'er. Da valget af en passende IBC-pumpe afhænger af mange andre faktorer, anbefaler vi vores vejledning "3 trin til den passende pumpe".

Hvordan kan IBC palletanke transporteres sikkert på virksomhedens område?

Når det drejer sig om intern transport, scorer IBC palletanke en solid karakter. For da den står direkte på en palle, kan den transporteres enkeltvis, nemt og uden at tippe med en palleløfter eller gaffeltruck. Men IBC'en skal under alle omstændigheder kontrolleres for skader før transport, og det skal sikres, at alle åbninger er tætlukkede. Og pas på: Risikoen for spild og lækager fra farlige stoffer øges altid, hvis IBC'en skal flyttes - f.eks. ved opbevaring og udtagning. Så hav altid absorbenter ved hånden for en sikkerheds skyld. Du kan fx medbringe et mobilt spildkit i gaffeltrucken for at spare plads.

Hvad skal man være opmærksom på ved transport af farlige stoffer i IBC palletanke på offentlig vej?

Når du transporterer IBC palletanke på offentlige veje, skal du altid sikre, at lasten er godt sikret. Afhængigt af den oplagrede væskes massefylde må du måske ikke stable IBC'er i lastbilen eller kun i lav højde. Hvis du ønsker at transportere farlige stoffer i IBC palletanke på offentlig vej, må du kun bruge IBC'er med en UN-transporttilladelse. Og overstiger lastmængden visse transportmængder, skal chaufføren have et kørekort til farligt gods (find dem under IBC'er). Sørg for, at IBC'en er korrekt mærket og etiketteret i overensstemmelse med ADR. I nødstilfælde kan du f.eks. medbringe mobile spildkits i lastbilen.

Bemærk: begrænset holdbarhed!

IBC palletanke af plast må anvendes til transport af farligt gods i højst fem år fra fremstillingsdatoen (ADR). Efter 2,5 år kræves der en første mellemliggende inspektion af et certificeret firma. Der kan også fastsættes en kortere anvendelsesperiode for særligt farlige stoffer.

Der kræves også ADR-prøver for IBC'er af rustfrit stål med 2,5 års mellemrum. I modsætning til IBC'er af plast er der dog ingen generel udløbsdato. ADR-prøverne skal dokumenteres på IBC-etiketten.

Opbevaring af farlige stoffer i IBC palletanke

Hvordan kan farlige stoffer opbevares sikkert i IBC'er?

For at sikre en sikker opbevaring af farlige stoffer i IBC'er kræves der et opsamlingskar. Det sikrer, at der ikke slipper farlige stoffer ud i miljøet under påfyldningsprocesser, lækager eller skader. I vores webshop finder du verdens største udvalg af produkter til opbevaring af farlige stoffer i IBC'er:

Opsamlingskar til IBC'er

Opsamlingskar er klassikere til sikker opbevaring af farlige stoffer. I vores sortiment finder du opsamlingskar til opbevaring af op til 10 IBC'er.

Se opsamlingskar til IBC'er

Reoler til farlige stoffer i IBC'er

Reoler til farlige stoffer gør det muligt at opbevare IBC'er i flere niveauer. DENIOS tilbyder løsninger til op til 6 IBC'er.

Se reoler til IBC'er

Depoter til farlige stoffer i IBC'er

Depoter til farlige stoffer kan bruges til at opbevare 1 eller 2 IBC'er. De kan aflåses og er egnede til udendørs installation.

Se depoter til IBC'er

Lagre til farlige stoffer i IBC'er

DENIOS' lagre og containere til farlige stoffer giver mulighed for sikker opbevaring af op til 18 IBC'er og fås både med eller uden brandbeskyttelse. Der er også mulighed for individuelle løsninger, hvis der er behov for mere plads.

Se lagre til IBC'er

Hvordan skal jeg markere IBC'er med farlige stoffer?

IBC palletanke, der indeholder farlige stoffer, skal have tydeligt synlige og læselige mærkater med de relevante CLP-forskriftsmærkninger på forsiden og bagsiden. Dette er absolut nødvendigt, så alle farlige stoffer, der opbevares i virksomheden, kan identificeres tydeligt og håndteres korrekt. Ved omfyldning fra den oprindelige beholder til andre beholdere (f.eks. IBC) skal disse være mærket på samme måde som den oprindelige beholder. Den krævede mærkning af IBC'en omfatter:

  • Identifikation af stoffet eller blandingen
  • Farepiktogrammer og tilhørende signalord
  • Faresætninger (H-sætninger)
  • Sikkerhedsanvisninger (P-sætninger)
  • Producent, importør eller leverandør
Vi rådgiver dig gerne

Uanset om det er på telefon, via e-mail eller personligt i din virksomhed - så sidder vi klar til at hjælpe dig videre. Kontakt os!

Gratis ekspertrådgivning 76 24 40 80

Vil du vide mere om lignende emner?

Indlæser…
i

Oplysningerne på denne side er blevet udarbejdet omhyggeligt og efter bedste viden og overbevisning. DENIOS ApS kan dog ikke påtage sig nogen form for garanti eller ansvar af nogen art, hverken kontraktmæssigt, erstatningsretligt eller på anden måde, ift. aktualitet, fuldstændighed og korrekthed, hverken over for læseren eller over for tredjemand. Brugen af oplysningerne og indholdet er derfor på eget ansvar. Men under alle omstændigheder skal du overholde den lokale og aktuelle lovgivning.

Log ind
Vi rådgiver dig gerne!

Kontakt os ved at ringe, send en mail til info@denios.dk eller udfyld formularen. Så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt.

Mandag - Torsdag: 8:00 - 16:00 | Fredag: 8:00 - 15:00